Online radionice za roditelje “Psihološka razvionica-vežbamo mentalnu snagu i osmehe”

Roditeljstvo je odgovoran i nimalo lak posao. Niko od nas nije dobio dete sa uputstvom za upotrebu. Roditeljstvo se uči. Kada ste roditelj deteta sa smetnjama u razvoju, taj posao je još izazovniji i zahtevniji, a vi kao porodica ranjiviji.

S toga, Udruzenje “Bazi Mili” organizuje niz psiholoških radionica, sa ciljem podrške, osnaživanja i povezivanja roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Tokom radionice roditelji će kroz interaktivne aktivnosti imati priliku da bolje razumeju sebe,druge,da osnaže svoj identitet, da  razmene iskustva i razvijaju pozitivna osećanja.

PROGRAM PSIHOLOŠKOG OSNAŽIVANJA RODITELJA

I radionica 17.02.2021. u 17h / zoom

PONOSIM SE

CILJ:  Roditelji uče da diferenciraju osećanje ponosa kao važan deo ličnog integriteta.

Voditelj koristi onlajn komunikaciju u kojoj će roditelji moći da vide jedni druge (Viber, Zoom…).  Pošto pozdravi učesnike, voditelj ih ukratko podseti na osnovne karakteristike pristupa programa.

1.  Voditelj zajedno sa roditeljima definiše šta znači ponos. Voditelj kroz osmišljene aktivnosti uvežbava roditelje u prepoznavanju osećanja. Predstavljanja roditelja voditelj podstiče I pomaže, ali ne insistira.

2. Voditelj traži od roditelja da izraze određeno iskustvo, kroz metod vođenog izlaganja. Vodi računa o ravnopravnosti, ravnomernoj uključenosti roditelja, očekivanjima i njihovim potrebama. Kosntruktivno rukovodi kako bi se održala grupna kohezija.

3.  Voditelj započinje igru Dragog prijatelja i pomaže roditeljima da nastave aktivnost. Pitanja su osmišljena da omoguće roditeljima osvešćivanje svojih osećanja i potreba, a u cilju ličnog osnaživanja.

4. Izlaganje voditelja o rezultatima današnjeg rada I najavljivanje završne radionice.

5. Voditelj daje mogućnost za pitanja roditelja otvorenog sadržaja.

6. Igrica za kraj: Vežba relaksacije

Svi roditelji učestvuju u završnoj aktivnosti. Grupa rasterećeno završava radionicu.

II Radionica 23.02.2021. u 17h

POZDRAVLJAMO SE

CILJ:  Roditelji imaju mogućnost da razmene svoja iskustva, izraze lepa osećanja i podstaknu ih kod drugih.

Voditelj koristi onlajn komunikaciju u kojoj će roditelji moći da vide jedni druge (Viber, Zoom…).  Pošto pozdravi učesnike, voditelj ih ukratko podseti na osnovne karakteristike pristupa programa i dotadašnja postignuća.

1.  Voditelj traži od roditelja da sprovedu aktivnost ličnog prostora. Voditelj započinje svojom aktivnošću. Aktivnost roditelja voditelj podstiče I pomaže, osvešćuje pojam ličnog prostora.

2. Voditelj traži od roditelja da sprovedu aktivnost vođenih asocijacija. Vodi računa o ravnopravnosti, ravnomernoj uključenosti roditelja, očekivanjima i njihovim emocijama. Kosntruktivno rukovodi kako bi se održala grupna kohezija..

3.  Voditelj postavlja pitanja I pomaže roditeljima da definišu odgovore. Pitanja su osmišljena da omoguće roditeljima osvešćivanje svojih osećanja, i njihovog uticaja na nas same I druge oko nas, a u cilju ličnog osnaživanja.

4. Izlaganje voditelja o rezultatima realizovanog programa I izrada završnih crteža.

5. Voditelj daje mogućnost za pitanja roditelja otvorenog sadržaja.

6. Igrica za kraj: Izložba osmeha

Svi roditelji dobijaju priliku da započnu aktivnost. Grupa sa osmehom završava radionicu.


Radionice vodi : Emina Lazarevic – diplomirani psiholog – sa njenim desetogodišnjim iskustvom rada sa decom i roditeljima. Stalno zaposlena u OŠ”Vojislav Voka Savić” Lazarevac, član Interresorne komisije Opštine Lazarevac”, član Društva psihologa Srbije, saradnik u Pisa istraživanju u Srbiji, licencirani realizator programa Ujedinjenih nacija “Lions Quest” i učesnik brojnih drugih projekata u našoj zemlji.

Vašu zainteresovanost da prisustvujete online radionici možete izraziti prijavom preko formulara ispod.

Projekat “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” osmišljen je kao podrška organizacijama civilnog društva. Donator projekta je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementacioni partneri su HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske inicijative iz Beograda. Udruženje “Bazi Mili” iz Lajkovca ,u okviru ovog  projekta, pokreće Inkluzivni centar “Podrška detetu i porodici”. Ideja je nastala kao odgovor na situaciju prouzrokovanu Covidom 19, a cilj je da se prvenstveno pomogne deci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama,kao i svoj ostaloj deci i porodicama koji su se našli u izazovnim situacijama usled pandemije.